Piparkoogid

  • 700 g suhkrut
  • 0,5 klaasi kuuma vett
  • 250 g võid
  • soola
  • 1 tl kardemoni (jahvatatud)
  • 1 tl kaneeli (jahvatatud)
  • 1 tl nelki (jahvatatud)
  • 1 tl ingveri (jahvatatud)
  • 0,25 tk muskaatpähklit (riivitud)
  • 1 sl kakaod
  • 1 näputäis valget pipart
  • 1 sidruni riivitud koort
  • kuivatatud ja jahvatatud apelsinikoort
  • 1 -1,2 kg jahu
  • 2 tk muna
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl söögisoodat

Kõigepealt keeta siirup (500 g suhkrut; 1/2 klaasi kuuma vett)
Kaks kolmandikku suhkrukogusest pruunistatakse paksu põhjaga potis keskmiselt tumedaks. (Kuumus peab olema pigem suur, muidu tekivad suhkrutombukesed, mis ei kaogi ära, ja lahti neist hiljem ei saa!) Lisatakse kuum vesi, ülejäänud suhkur ja keedetakse venivaks siirupiks.

Sellele segule lisatakse 250 g võid(võib olla ka segu nt margariini või searasvaga) ja 200 g suhkrut.
Lastakse keema tõusta. Lisa veel näpuotsatäis soola.
Pooljahtunud segule lisatakse maitseained: jahvatatud kardemoni, kaneeli, jahvatatud nelki, jahvatatud ingverit, riivitud muskaatpähklit, kakaod, valget pipart, sidruni riivitud koor ja kui on, siis ka peeneks jahvatatud aspelsinikoort (kuivatatud).

Nüüd lastakse segu ära jahtuda.
Seejärel sõelutakse segusse ca 1/3 jahu, mille sisse on segatud kergitusaine - 1 tl küpsetuspulbrit ja 1 tl soodat.

Lisatakse 2 lahtiklopitud muna ja ülejäänud jahu.
Segatakse sile taigen ja pannakse jahedasse kohta seisma (seniks, kuni saab rullida ja taigen ei jää laua külge kinni).


Eesti Maaturism MTÜ;  Vilmsi 53g, 10147 Tallinn;  Tel: +372(0) 600 9999;  E-maileesti [at] maaturism.ee